Linnenkring

Vorig jaar tijdens de DDW in Eindhoven zijn we uitgenodigd om op 5 okt 2019 een presentatie te komen geven in Twello aan de leden van de landelijke vereniging “De Linnenkring”. Wat een prachtige weefsels maken deze dames, we hebben genoten en onze ogen uitgekeken! Het werk is echt van hoge kwaliteit, tot in detail.

Om te laten zien hoe design kan bijdragen aan het zichtbaar en tastbaar maken van maatschappelijke vraagstukken, heeft Eileen de Fryske trui als voorbeeld gebruikt om de waardeketen waar wij mee werken toe te lichten. Door vlas te verwerken in de trui wordt de vraag naar vlas vergroot, hierdoor hopen we vlas terug te krijgen in Friesland als wisselteelgewas wat weer positief bijdraagt aan de biodiversiteit. En door ingezamelde wol te gebruiken verminderen we de hoeveelheid textielafval.

Tijdens onze projecten werken we vanuit de waardeketen;
– hoe kunnen we ontwerpers beïnvloeden in hun materiaalkeuze
– hoe kunnen we lokale productie stimuleren, maakindustrie (op kleine schaal), werkgelegenheid creëren
– hoe kan de markt worden benaderd
– hoe kunnen we ervoor zorgen dat een product als het ‘afgedankt’ wordt (deels) hergebruikt kan worden en geen nieuw afval wordt

Door middel van onze producten hebben we het afgelopen jaar o.a. textielafval, biodiversiteit en vlas in Friesland onder de aandacht weten te brengen. Een aantal producten geïnspireerd op vlas of waarin vlas verwerkt is, is tijdens de lezing gepresenteerd en verder toegelicht. (Leafke, Bistenfamylje, Fingerprints of Nature, Vlastheedoek, Vlasknoopbloem, Vlasonderzetters  en “Vlas” Linum usitatissimum.)

Geïnspireerd door de meegebrachte weefsel, de lezing en de daarop volgende discussie lijkt deze dag kansen te bieden voor een gezamenlijk vervolg op het gebied van spinnen en weven met linnen. De Linnendag 2019 is naar ieders tevredenheid afgesloten.