Samenwerken

It Erfskip is een netwerkorganisatie; per project brengen we uiteenlopende expertise bij elkaar.
We werken samen met onder andere: ontwerpers, kunstenaars, ambachtslieden en producenten.
Ons netwerk groeit bij ieder project.

Simone Vermaning

Simone Larabi is interieurarchitect en productontwerper. Met een liefde voor duurzaam en natuurlijk materiaal gebruik. Actief binnen sociaal maatschappelijke projecten.

Ze volgde de opleiding interieurarchitectuur aan Academie Minerva in Groningen. Haar ontwerpen zijn vaak toegespitst op de (natuurlijke) omgeving van een project, en vertellen dan ook een specifiek maatschappelijk verhaal.

Simone heeft zich verdiept in de techniek van het Workumer aardewerk en hoe dit materiaal en de techniek te gebruiken in souvenirs voor It Erfskip. Dit heeft geresulteerd in de serie “Dyn tegeltsje”. Ook heeft zij een serie Friese knuffels ontworpen tijdens een project in de Vrijheidswijk in Leeuwarden. Als gastdocente was ze betrokken bij het project “Van vlas tot lap”.

Berber Soepboer

Berber heeft vormgeving en mode gestudeerd aan de Gerrit Rietveld academie. Ze ontwerpt kledingstukken die zich karakteriseren door de verschillende manieren waarop ze gedragen kunnen worden. De drager kan keuzes maken in hoe hij of zij het kledingstuk wil dragen en wordt daardoor medeontwerper van het kledingstuk. Zo wil zij een duidelijker bewustzijn van de eigen identiteit creëren, duurzaamheid is daarbij een terugkerend thema.

Berber was betrokken bij ons vlasproject, zij heeft meegewerkt aan het ontwerp van de Fryske trui. Daarnaast heeft ze  onderzoek gedaan naar het verwerken van vlas en dit proces door middel van zeefdruk gevisualiseerd op een linnen theedoek.

www.berbersoepboer.nl

Jolande van Luijk

Jolande heeft de lerarenopleiding Textiele Werkvormen gevolgd. Bezig zijn met textiel was al lange tijd haar droom dit heeft geresulteerd in de oprichting van een eigen textiel atelier.

Ze heeft zich tot professioneel textiel kunstenaar ontwikkeld. Ze vindt inspiratie in de natuur en in communicatie met de mensen in de wereld om haar heen.  

Jolande heeft een handwerkcafé opgezet voor statushouders; mensen die in Nederland mogen blijven. Ze ziet ontwerpers als enthousiasmerende en inspirerende leermeesters die mensen op hun eigen pad van creativiteit kunnen zetten. Welke kant het opgaat ligt bij de mensen zelf.

Jolande heeft voor een groep statushouders een workshop over vlas en linnen georganiseerd daar zijn van wol en reepjes linnen telefoonhoesjes gevilt. Als gastdocente was ze betrokken bij het project “Van vlas tot lap”.

www.fibreations.nl

Esmé Hofman

Bij toeval kwam Esmé in aanraking met een 5 daagse workshop manden maken, waarmee haar passie was gevonden. Dankzij de 4-jarige vakopleiding die ze in Lichtenfels (D) voltooide is ze nu allround vlechtwerkvormgever.

Anders dan de traditionele Nederlandse vlechter, die van oudsher vooral manden en stoelen vlecht, beheerst ze door de Duitse vakopleiding het ambachtelijke vlechten met pitriet, de vlechtmeubelbouw, mandwerk en vlechtwerk met hele wilgenteen, stoelenmatten en haar specialisatie fijnscheenwerk.

De onderzetter die als souvenir voor It Erfskip gemaakt is, is veel te goedkoop. Esmé is voor één onderzetter al gauw een uur bezig. Als we voor deze onderzetter €25,- in plaats van €2,50 zouden willen betalen. Dan komt het salaris in de buurt van het minimumloon in Nederland en dan zijn de materiaalkosten nog niet eens gerekend.

www.esmehofman.nl

Louise Cohen

Louise Cohen; een ontwerpster in hart en nieren, heeft de drijfveer om mensen zo goed mogelijk in hun kracht te zetten. En om dat te kunnen doen is het belangrijk om te luisteren naar mensen en te horen waarom zij nu niet in hun kracht staan.

“Als polyvalente ontwerper vind ik dat kleur, akoestiek, verlichting en een gevoel van verbondenheid met het buitenleven fundamentele componenten zijn om een ​​gevoel van welzijn en verbondenheid te creëren.”

 

www.louisecohen.nl

Mieke Hoekstra

Mieke is een veelzijdig beeldend kunstenaar. Ze maakt viltobjecten en experimenteert met eco-print.

“Vilten is voor mij schilderen en vormgeven met wol. Van zachte losse wolvezels naar een creatie die zich onder invloed van wrijving en water en zeep vormt onder je handen. De natuur in al haar facetten is voor Mieke een bron van energie, inspiratie en verwondering, waarbij water en landschap duidelijke inspiratiebronnen zijn.

Mieke heeft voor It Erfskip meegewerkt aan het project Workumer aardewerk en heeft samen met Siete Koch melk- en papflessen ontworpen. Ook de knikkerschaaltjes zijn uit deze co-creatie ontstaan.

 

Lisette Bokma

Lisette is product ontwerpster, ze heeft de kunstacademie gedaan in Arnhem, hier heeft ze vanuit concepten producten leren ontwerpen. 

Lisette werkt bij een interieur design collectief en bij de Friese Milieu Federatie. Ze heeft meegewerkt aan het project: ‘brug, bregge, bridge’ en voor Keunstwurk heeft ze een boek gemaakt samen met kinderen die de vraag: ”Als je alles kunt worden wat je wilt, wat word je dan?” beantwoorden aan de hand van portret foto’s. 

De balans bij een project tussen duurzaamheid en esthetiek gaat volgens Lisette om de keuzes waar je als ontwerpster voor komt te staan. Het is belangrijk dat duurzaamheid en functionaliteit uiteindelijk in balans is. 

Lisette heeft voor It Erfskip gewerkt aan de Fingerprints of nature en het Herinnerings kwartet.

www.lisettebokma.nl