MENU

De Fryske Trui

De Fryske Trui

Wij gaan samen met Loop. a life een circulaire Fryske trui ontwikkelen. Afgelopen vrijdag presenteerden wij tijdens de Week van de Circulaire Economie, ons idee voor het project: de Fryske trui. Een project waarbij lokaal gerecyclede wol en vlas uit Noord Fryslân samen worden ontwikkeld tot een nieuw circulair garen en collectie geschikt voor meerdere seizoenen – slow fashion – . De eerste aanleiding was  Culturele Hoofdstad van Europa ‘Leeuwarden Fryslân 2018’, maar wat It Erfskip betreft blijft het daar niet bij.

Beluister hier het interview op de radio of bekijk  Fryslân Hjoed van de regionale zender Omrop Fryslân over deze presentatie. Beide items zijn in het Fries.

Lokale en circulaire maakindustrie

Doelstelling van het project is om in Fryslân lokaal en circulair ondernemerschap op gang te brengen. Dit doen we door een bottom-up makersbeweging en de productie van circulair textiel en de lokale vlasteelt te stimuleren. Het idee is dat we de trui samen gaan maken. De bedoeling is dat we lokale Fryske grondstoffen gebruiken, de productie zoveel mogelijk in Fryslân gaan doen, een ontwerper uit de regio maken en we de inwoners van Fryslân actief betrekken.

We willen van de combinatie wol en vlas een mooi circulair garen spinnen. Een geschikt materiaal bij het schaatsen, zeilen en het terras aan het water als het in de avonduren iets koeler wordt. Wanneer de trui aan het einde van haar levensduur komt wordt het kledingstuk weer ingezameld en verwerkt tot een nieuw product. Op deze manier sluiten we de circulaire cirkel.

Frysk ambacht

Eén van de speerpunten van It Erfskip heeft is het Frysk ambacht. Momenteel gaat veel belangrijke kennis over en van lokale gewassen en duurzame productie verloren. De verwerking van vlas tot linnen is een sprekend voorbeeld. Het Vlasmuseum ’t Braakhok in Ee verwerkt met schrandere heren van boven de 70 het geteelde vlas. Het ambacht wordt door It Erfskip als basis gebruikt voor duurzame innovatie.

 

“Soms moeten we een stap terug zetten, leren van technieken uit het verleden, om twee stappen voorwaarts te zetten richting innovatie.” (Eileen Blackmore, It Erfskip)

 

Vlas is van oudsher een veel voorkomende grondstof in Fryslân. Vlas was een belangrijke grondstof voor de textielindustrie, maar is met de industriële revolutie verdwenen. In de 19e eeuw is Fryslân zelfs het belangrijkste teeltgebied van vlas in Nederland. Later krimpt de teelt als gevolg van het verbouwen van meer aardappelen en grote groene graslanden met Engels raaigras. Deze monocultuur biedt weinig waarde aan de biodiversiteit en weidevogels kunnen er steeds slechter voedsel vinden. Wanneer we de vraag naar vlas versterken, kunnen boeren meer vlas verbouwen en zorgt dit zowel voor economische ontwikkeling als voor meer biodiversiteit in ons gebied.

Gerecycled wol

De wol die wij gebruiken komt van reststromen van niet te hergebruiken weggegooide kleding en van oude wollen truien die bij de inwoners van Fryslân ongebruikt in de kast liggen. Het wol wordt ingezameld en hier kun je prachtige nieuwe producten van maken die zeer duurzaam zijn. Het inzamelen en sorteren van wol zullen we in de hele provincie gaan doen in samenwerking met Omrin en het Leger des Heils. Onze partner Loop.a life sorteert het wol op meer dan 25 kleuren en daarmee worden materialen en kleuren hergebruikt. Door deze sortering is het mogelijk dat er geen chemicaliën en water gebruikt worden in het productieproces. Dat maakt de aanpak en de Loop.a life collectie 100% recycled, zero waste en kleurrijk.

 

“Omdat mooi materiaal het eeuwige leven verdient combineren wij deze natuurlijk kleurrijke reststroom van wol met oorspronkelijk ambachtelijk geproduceerd linnen” (Ellen Mensink, Loop.a life)

 

Hoe kun je bijdragen aan de Fryske trui?

wol en vlas, samen een garen voor de Fryske trui

Onze ontwerpster is voor haar onderzoek naar het patroon van de hedendaagse Fryske trui op zoek naar oude breipatronen uit onze provincie. Hebben jullie nog patronen van (oer)beppe op zolder liggen? Wij horen het graag.

Binnenkort zullen we jullie ook vragen om de oude wollen truien tussen de mottenballen vandaan te halen en bij ons in te leveren. Dan spinnen we daar samen met het vlas een mooi nieuw garen van.

Vanaf mei 2018 geven we jullie de mogelijkheid om een trendsetter te worden, je kunt je Fryske trui alvast reserveren in onze crowdfundingcampagne. Daarover later meer.

It Erfskip en Loop.a life zijn voor het project nog op zoek naar bedrijven die als ‘launching customer’ en als partner mee willen werken of investeren in het project om de ontwikkeling en de productie op gang te helpen.

Noorse, IJslandse, Ierse en de Fryske trui…

Onze ambitie op langere termijn is een herkenbare Fryske trui ontwikkelen die net als de Noorse trui, de Ierse trui en de Bretonse trui een internationaal gegeven kan zijn.  Met deze trui willen we de rijke (culturele) geschiedenis en vooral de vooruitstrevendheid van Fryslân als het gaat om de circulaire economie naar voren laten komen.