MENU

Circulair

In de tijd van de ambachten, hadden we geen afval doordat het materiaal dat werd gebruikt de natuur als basis had. Denk hierbij aan de diverse gewassen en de aarde als grondstof. We zijn een aantal decennia geleden synthetische materialen gaan gebruiken door de vraag naar massaproductie en gemak in onderhoud, of de tijdelijkheid van het product zoals bijvoorbeeld verpakkingen dat goedkoop moest zijn. Hierdoor zijn we de waarde van de lokale gewassen volledig kwijt geraakt, alleen de voedingswaarde of handelswaarde was van toepassing.

 

De waarde van het gewas

Doordat we de laatste jaren meer aandacht besteden aan duurzaamheid zijn biologisch gebaseerde (biobased) materialen herontdekt, denk hierbij aan de bioplastics van mais of aardappelzetmeel in plaats van aardolie. Op deze manier krijgen de gewassen hun waarde terug.

Wij kijken naar de materialen die de ambachtslieden vroeger gebruikten. Met name naar de gewassen in de natuur die zij gebruikten en waarvan is bewezen dat ze goed gedijen in de omgeving en ons klimaat en welke de bodem verbeteren. Denk hierbij aan riet, wilgentenen, vlas, hennep, olifantsgras, heesters, granen en diverse grassoorten.

 

Ambacht en gewas als inspiratie

Door ontwerpers en kunstenaars te inspireren door ze met deze materialen te laten werken, willen we de vraag naar deze gewassen laten groeien. Wanneer de vraag groter wordt op de langere termijn, creëren we kansen en een nieuw verdienmodel voor boeren en biedt het in de toekomst velden met een diversiteit aan kleuren en geuren.

 

Nieuwe duurzame materialen

Naast de gewassen werken we ook met het materiaal dat nieuw wordt ontwikkeld zoals het PHA, bioplastic, dat wordt gewonnen van afvalwater en het PLA, bioplastic, van zetmeel. Deze materialen zijn volledig herbruikbaar. Door ontwerpers en kunstenaars met deze materialen te laten experimenteren worden ze ambassadeurs van het nieuwe materiaal, maar zijn tevens testers van het materiaal voor de producenten. Ontwerpers en kunstenaars gaan experimenten doen met het materiaal dat een gemiddeld lab waarschijnlijk niet aan zal denken. Doordat wij hiervan producten maken die aanspreekbaar zijn voor een breed publiek, willen we bewoners en ondernemers kennis laten maken met het nieuwe materiaal om daarmee een bekendheid en vertrouwdheid met het nieuwe materiaal te bewerkstelligen.

 

Afval is grondstof

Afval is ook een vruchtbare bron om te gebruiken als materiaal voor nieuwe producten. Ook hier geldt dat we ontwerpers en kunstenaars vragen om deze grondstof te verwerken in  unieke producten. Hiermee willen we vernieuwende ideeën rondom het materiaal genereren waarmee wij of andere partijen op grotere schaal verder mee kunnen.