MENU

Ambacht en Innovatie

Het ambacht als bron voor innovatie

Het cultureel erfgoed, zowel tastbaar als ontastbaar, is een gedeelde bron in onze gemeenschappelijke rijkdom. Ambacht is misschien wel de meest tastbare manifestatie van immaterieel cultureel erfgoed, een rijke mix tussen kunst, levende tradities en vaardigheden. Vaardigheden worden van generatie op generatie doorgegeven, bij deze generatiewisseling worden ook nieuwe elementen en nieuwe gereedschappen ingebracht waarbij innovatie een steeds belangrijkere rol speelt. Door de jaren heen zijn de ambachten daardoor veranderd en doet het nog steeds, ook nu.

Fryslân heeft een lange geschiedenis dat terug te vinden is in de ambachten rondom visserij en het boerenbedrijf. Het leven op de terpen heeft hierop een uniek eigen stempel gedrukt. Het materiaal dat van oudsher gebruikt werd moest robuust zijn, geschikt voor de weersomstandigheden en het zilte water. De handel die floreerde in deze tijd was een manier om materialen en kennis van ver te laten komen. Deze elementen zijn terug te vinden in de ambachten in Fryslân. Het zilverwerk, aardewerk, vlechten, klompen maken, huizenbouw, kerfsnedewerk, verwerken van vlas, textielnijverheid en meer.

“Soms moeten we een stap terug zetten, leren van technieken uit het verleden, om twee stappen voorwaarts te zetten richting innovatie.”

We kunnen veel leren van de ambachten: de kennis van het verwerken van het gewas tot materiaal en de vaardigheden om te komen tot het uiteindelijke product. De producten die de ambachtslieden destijds maakten hebben tegenwoordig geen functie meer en is nu veelal vanuit nostalgie nog een herinnering naar het oude. Door het gebrek aan de noodzaak, verdwijnen de ambachten langzaam en worden ze hier en daar nog als hobby toegepast. It Erfskip wil deze vaardigheden ‘vangen’ door ze te verbinden aan een product dat nu van toepassing is. Hiervoor werken we samen met ambachtslieden en gebruiken we de oude gereedschappen en verbinden deze met 21e eeuw gereedschappen zoals 3D printers en lasersnijders. Daarnaast verbinden we ook de nieuwe materialen dat nu binnen handbereik is: afval en nieuw ontwikkelde hernieuwbare grondstoffen zoals PLA en PHA.

 

Design Pressure-cookers

Het bedenken van nieuwe toepassingen doen we samen met studenten, bedrijfsleven en de dienskip in diverse sessies: Design Pressure -cookers. Op deze manier bereiken we ook de jongere generatie. We kunnen hen via de nieuwe gereedschappen interesseren in de oude waar ze de échte oude maakkennis vinden.

We streven ernaar op deze wijze nieuwe verbindingen te maken tussen oude en nieuwe technieken en materialen waardoor bijzondere combinaties in de producten ontstaan en eventueel volledig nieuwe toepassing van een oude techniek verwerkt worden in een 3D print.

De kennis van de Friese ambacht blijft op deze manier bestaan in een nieuwe vorm. Ook de oude verhalen over hoe het vroeger ging, blijven verteld. Met elkaar creëren we de nieuwe verhalen.